Verrader op Drakeneiland

Geschreven door Erik Link

Erik Link heeft een nieuw idee voor Drakeneiland: het hoofdpersonage is Liam.Het gaat over iemand die Ruben , de waterdrager, haat omdat Ruben altijd zegt dat hij het zwaarder heeft dan anderen. Daarom bedenkt hij een plan. Hij zorgt dat er iets ergs gebeurt met iedereen die met Ruben een nare aanvaring heeft gehad. Hij hoopt dat de schout en koddebeier een verband gaan zien en Ruben het eiland afgooien. En inderdaad gaat Liam het verband zien. Maar natuurlijk wordt uiteindelijk niet Ruben, maar de andere het eiland afgestuurd.
Dit is een deel van het verhaal:Eindelijk was het zover. Hij gaf Mo het teken. De rechtszaak begon. Al snel waren de meeste drakeneilanders aanwezig. ‘Nu’, zei hij,’begint de rechtszaak tegen Myrna. Aanklager, hoe luidt de aanklacht?’. ‘Myrna heeft spieën uit de schatkist gestolen’, zei Marnix meteen.

Liam slikte. Myrna? Zij zou echt nooit zoiets doen. ‘En hoe weten we dat?’, vroeg hij. ‘Van getuigen’, zei Marnix. ‘De eerste is Moon en de tweede is Jeroen’.’Laat ze naar voren komen’, zei Liam. Moon en Jeroen wurmden zich door de menigte en liepen de kring in. ‘Wat is er precies gebeurd?’, vroeg Liam. ‘Toen ik vanochtend opstond en de schatkist controleerde, was ongeveer de helft verdwenen’, zei Moon. ‘Maar dat was ik niet!’ riep Myrna geschokt.

Er klonk geroezemoes in de menigte. ‘Stil even’, zei Liam. ‘Hoe weten we dat Myrna het was’. Jeroen stond op. ‘Ik heb bij Moon thuis wat stof gevonden dat afkomstig is van Myrna’s kleding’, zei Jeroen. ‘Maar Myrna was gisteren niet bij Moon geweest, dus ben ik daar gaan kijken. En bij Myrna heb ik toen de gestolen spieën in haar kussen gevonden’.

Veel kinderen schrokken toen ze dat hoorden. ‘Nee!’riep Myrna. ‘Dat heb ik niet gedaan!’ ‘En hoe komen die spieën dan in jouw kussen?’. Vroeg Marnix. Myrna zuchtte. ‘Dat weet ik niet’, zei ze. Ze moest bijna huilen.

Nee!, dacht Liam. Het kan gewoon niet waar zijn. Hij had Myrna al die tijd vertrouwd. Iedereen die Myrna kent, wist dat ze dat nooit zou doen. Nee, iemand anders moest het gedaan hebben. Iemand die niet wil dat ze bleef, die haar haatte.

Gisteren was er ook zoiets, een rechtszaak tegen Jakko. Hij werd ervan beschuldigd dat hij zijn mobieltje had gestolen uit het magazijn. Jakko wist van niets, maar ook bij hem was er keihard bewijs. Misschien was er een verband met zijn zitting en die van Myrna.

Opeens merkte hij dat hij werd aangekeken. ‘Schout, wat is de straf voor Myrna?’, vroeg Marnix. Hm. Hij wilde haar eigenlijk niet veroordelen, maar hij moest, want anders had hij zo dertig klachten aan zijn broek. ‘Hierbij veroordeel ik Myrna tot een boete van twintig spieën’, zei hij toen maar.

Liam ging zitten op het terras en dacht na. Misschien was er gisteren iets gebeurd met Myrna. Het enige wat hij wist was dat ze gisteren ruzie had gehad met Ruben. Hij wilde verhuizen, maar dat kon niet en toen hadden ze erg ruzie gehad. Van Jakko wist hij niets. Dat moest hij later maar onderzoeken.